Filosofieklas bezoekt asielzoekerscentrum Alkmaar

Floor (klas 5) is met haar klas filosofie bij het AZC Alkmaar geweest. Hieronder haar verslag


Op donderdag 13 april zijn we met onze filosofie klas op bezoek geweest bij het asielzoekerscentrum in Alkmaar. Het was een mooie locatie met zes bewonersgebouwen met meerdere verdiepingen en een gebouw waar we naar binnen gingen en warm ontvangen werden. Er was een kleine bijeenkomst georganiseerd waarbij we eerst samen met een aantal bewoners van het centrum luisterden naar een presentatie over het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers), waarbij er onder andere werd verteld over de opvang en de bewoners. Zo kregen we bijvoorbeeld te horen dat er ongeveer 400 bewoners waren op deze locatie, verdeeld over 34 nationaliteiten.

Drie mannen uit het centrum hadden een presentatie (in het Nederlands!) voorbereid en vertelden waarom ze hier terecht waren gekomen en dat ze zo dankbaar waren om hier in Nederland te mogen zijn. Later gingen we zelf met de bewoners in gesprek en kregen we op een vriendschappelijke manier kennis van de schokkende verhalen die ze te vertellen hadden over waarom ze naar Nederland waren gevlucht.

Zelf was ik in gesprek geraakt met een jongen genaamd Omit, die ons land enorm waardeerde omdat we een vrij land zijn en mannen en vrouwen hier gelijkwaardig behandeld werden, in tegenstelling tot zijn thuisland Iran. Met veel plezier en trots vertelde hij dat hij eindelijk zijn verblijfsstatus had gekregen en over een paar maanden ging wonen in zijn nieuwe huis in Heerhugowaard, waarna hij echt kon beginnen met meedraaien in de Nederlandse samenleving.

Ik kan terugkijken op een dag waarbij ik ontzettend lieve mensen heb ontmoet, die niets liever willen dan het leven wat ze hebben achtergelaten weer op te pakken in een vrij land, zonder oorlog en met een stabiele regering zoals hier. Nadat we Boer zoekt Vrouw en Alles is Liefde hadden aangeraden om Nederlands te leren gingen we diep onder de indruk en met een warm hart weer naar huis.

Floor van Heuveln (5D)