Forum Felisenum

Sectie klassieke talen organiseert lezingenavond

Heeft u zelf nooit klassieke talen gehad maar bent u wel geïnteresseerd? Of baalt u dat het alweer enige tijd geleden is dat u zich heeft kunnen verdiepen in de klassieken? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar het nut van de klassieken, want waarom leren we deze vakken nog altijd op het gymnasium in deze hypermoderne en innovatieve 21e eeuw?

Kom dan op donderdag 30 november naar het Gymnasium Felisenum en laat u tussen 20.00 en 21.30 inspireren door twee lezingen over de klassieken. Meer over de inhoud van de lezingen leest u hieronder. Vanaf 19.30 staat de koffie en thee voor u klaar. Neem vooral uw ouders, kinderen, buren en welke andere geïnteresseerden ook maar mee! Iedereen is welkom en de toegang is gratis.!

 

Latijn en Grieks: juist in de 21e eeuw!

Waarom leren we anno 2017 nog altijd Latijn en Grieks? Is het niet beter om de focus te leggen op “21st century skills”? In deze lezing komt aan bod hoe de klassieke talen juist in deze moderne tijd van groot belang zijn en zal de vraag centraal staan wat nu precies het nut van de klassieke talen is in deze snelle, digitale en innoverende 21e eeuw.

 

Het Latijn door de eeuwen heen

In deze lezing zullen eerst de verschillende fases die het Latijn als wereldtaal heeft doorlopen kort worden besproken met als hoogtepunt de ‘literaire gouden tijd’ ten tijde van keizer Augustus. Vervolgens zal de focus komen te liggen op de ontwikkeling van de moderne Romaanse talen vanuit het ‘vulgair’ Latijn (oftewel het door het gewone volk gesproken Latijn).