Heraklesweek 2018

Deze maand (januari) was het weer zover: voor het tweede jaar op rij stond op het Felisenum de Heraklesweek op het programma voor klas drie: een week waarin de derdeklassers zich bij verschillende vakken bezighouden met hetzelfde onderwerp: Herakles. Bij elk vak wordt dit thema belicht vanuit het perspectief van het betreffende vak.

Na de feedback van vorig jaar was besloten om de week terug te brengen naar drie dagen. Daarnaast werd het rooster aangepast. Dit resulteerde in zes blokken van twee lesuren verspreid over twee lesdagen en op de derde dag een sportochtend met daarna een afsluitende quiz. De ‘succesvakken’ van vorig jaar stonden, hier en daar enigszins aangepast, ook dit jaar op de planning. De leerlingen hebben blokken gevolgd bij natuurkunde, filosofie, aardrijkskunde, tekenen, scheikunde en Nederlands.

Bij natuurkunde kregen de leerlingen een lesje krachtenleer, waarna zij door het beoordelen van verschillende testopstellingen ideeën konden opdoen om hun eigen boog zo efficiënt mogelijk te maken. Uiteraard werden deze mini-boogjes ook uitgebreid getest!
Filosofie is een vak dat nieuw is voor derdeklassers: door het blokuur konden zij meteen een indruk krijgen van hoe dat vak er in de bovenbouw uitziet. Centraal stond de vraag: “Wat is nu eigenlijk een held?”
Bij aardrijkskunde werd de route van Herakles nagereisd via Google Earth: de klassieken in een modern jasje!
Tekenen is natuurlijk bij uitstek het vak van de creativiteit. De leerlingen hadden hier de mogelijkheid om door middel van een ets één der werken van Herakles uit te beelden. Dit resulteerde uiteraard in de prachtigste creaties.

Dan scheikunde en Nederlands. Bij scheikunde is gekeken naar in de natuur voorkomende gifstoffen. Dit komt voort uit het verhaal van Herakles en de Hydra van Lerna. Na het verslaan van deze slang, doopt Herakles zijn pijlen in het bloed van de slang, dat volgens het verhaal uiterst giftig zou zijn.. Als laatste Nederlands. Een held is niets zonder heldendicht, zo dachten de docenten daar. Daarom kregen de leerlingen bij Nederlands de taak om een poëtisch verantwoord heldendicht te schrijven voor Felisenums eigen Herakles: conciërge Theo!

Ten slotte hebben de leerlingen op vrijdagochtend een tienkamp gedaan in de sporthal, waarbij zij allerlei Herakleswaardige fysieke uitdagingen moesten aangaan.

Al met al is de Heraklesweek ook dit jaar weer een groot succes geworden. Wij bedanken dan ook alle leerlingen voor hun grote inzet. Daarnaast natuurlijk de betrokken collega’s en de leerlingenraad die zich hebben ingezet om de Heraklesweek in te vullen en te doen slagen!