Filosofie in het Museum Volkenkunde

Is een Boeddhabeeld dat ooit in een tempel stond en nu in een museum staat, nog steeds hetzelfde ding? Is de koperen lepel uit India die ooit diende om goden te laten drinken en baden, en nu als object met inventarisnummer RV-5244-10a in een vitrine ligt, nog wel dezelfde lepel? Kan een museum een ding veranderen? Ben ik zelf iemand anders in een museum?

Filosofenvragen. De filosofieleerlingen van klas 5 gingen er donderdag 15 februari enthousiast mee aan de slag tijdens een bezoek aan het Museum Volkenkunde te Leiden.

De excursie liep als een trein. En was, zoals altijd, erg gezellig. Eerst lunchen bij La Place op Station Leiden en bij de Mac. Daarna een rondleiding in het museum door een wel zeer exotisch uitziende meneer, met dreadlocks tot op de knieën. Hij vertelde over natuur- en andere religies. Aansluitend gingen de leerlingen aan de slag met filosofieopdrachten.

Inmiddels zijn de verslagen van het bezoek binnen. Keurig op tijd. Een docent boft maar met zo’n groep.

Aucke Forsten