Scepsis in het Filosofisch Café

Het was een gedenkwaardige avond. Woensdag 14 februari bezochten twaalf zeer enthousiaste examenleerlingen het Filosofisch Café te Haarlem om de schrijver van het examenboek ‘Het voordeel van de twijfel’, Tim de Mey, aan de tand te voelen. Naast reguliere bezoekers van het café kwamen ook leerlingen van het Schoter en het Hageveld en… mevrouw Kraanen kijken.

Na een spreekbeurt over kennistheorie was er gelegenheid voor vragen en discussie. De leerlingen grepen hun kans. Is het examenboek wel voor leerlingen geschreven? Zijn de voorbeelden van sceptische twijfel (Bestaat de buitenwereld? Is wat voor mij paars is voor jou ook paars?) wel van deze tijd? Zijn het wel echte filosofische twijfels? Of paper doubts? Ik geloof niet dat De Mey op zoveel scepsis had gerekend. Hij moest in ieder geval met de billen bloot.

Aucke Forsten