Muziekleerlingen en opera

Op maandag 19 februari vond de jaarlijkse excursie naar de opera in Amsterdam (Nationale Opera en Ballet) plaats. Dit jaar stond The Rake’s Progress van Igor Stravinsky op het programma. Deze versie onder regie van Simon McBurney kreeg dit jaar vele lovende kritieken in de landelijke pers.

De klassen 4, 5 en 6 muziek volgden in de middag een workshop waarin het verhaal en delen van de muziek duidelijk werden behandeld. De scenes werden nagespeeld en er werd gezongen. Een decor voor één scene uit het stuk werd ontworpen en er werden outfits bedacht voor twee van de hoofdrollen.

Vervolgens kregen de groepen een rondleiding door de zaal en op het podium (waar de technici op dat moment nog volop bezig waren met het opbouwen van het decor).

Het volgende filmpje illustreert het decorontwerp van deze Rake: https://youtu.be/7Tn9PmaBSvM

Om 20.00 uur begon de voorstelling. De muziek van Stravinsky zal bij de kinderen wellicht vreemd in de oren hebben geklonken. Die muziek staat bekend om zijn dissonante klanken en complexe ritmes. Dat maakte het des te spannender en met de fantastische zang, decors en regie was er alom verwondering en verbazing.

Reactie van een zesdeklasser (voor de derde keer mee): “Dit stuk is echt het beste van alle drie de jaren dat ik ben geweest.”