Excursie klas 4: Rijksmuseum

Op 9 maart vertrokken we met een klein formaat touringcar naar het Rijksmuseum om daar de afdeling Middeleeuwen uitgebreid te bekijken. We waren ruim op tijd in het museum; de leerlingen werden in twee groepen verdeeld en begonnen om 9.30 uur aan de workshop.

Goed kijken bleek een eerste vereiste om te kunnen doorgronden wat er nu precies te zien is. We bekeken een paneel waarop verschillende scenes uit het lijdensverhaal waren afgebeeld: het ontrafelen duurde even, maar dan valt er ook heel veel te zien. We zagen hoe dit eeuwenoude werk zonder lijnperspectief ook prima ruimte kon uitbeelden; met plans, met verkleining van figuren, met vervaging van het landschap bij de horizon.

Ook bekeken we relikwiehouders en bespraken met elkaar wat de betekenis voor de middeleeuwse mens moet zijn geweest. Het gaat dan bijvoorbeeld om kostbare opbergdoosjes met fragmenten van een bot, haar etc. We bewonderden een ‘bid noot’: een miniatuurbeeldhouwwerkje ter grootte van een walnoot, die een hele Bijbelse scene verbergt in zijn binnenste: allemaal ooit handgemaakt!

En toen ging het licht uit! Terug in het licht van de middeleeuwen. De deuren van de zaal sloten. Er bleek een stroomstoring en na enige tijd werd duidelijk dat het museum werd ontruimd.

Gelukkig gebeurde dit in de laatste 10 minuten van de rondleiding. Gelukkig waren we met de bus! Er reden ook geen trams meer in het centrum.

Een hele ervaring rijker vertrokken we weer naar school, waar we rond het middaguur aankwamen.

Lia den Dekker