Excursie klas 6: Stedelijk Museum

8 februari reisden de leerlingen van de 6klas die tekenen in hun pakket hebben, per trein en tram naar Amsterdam om daar het Stedelijk Museum te bezoeken.

Er was een rondleiding vanuit het examenthema ‘Voorbeeldig’. In dit thema worden telkens kunstwerken besproken die gemaakt zijn aan de hand van voorbeelden die geïmiteerd zijn of waarop gevarieerd is. Soms overtroffen ze het kunstwerk dat als inspiratie diende.

Eerst hebben de leerlingen in het door Rem Koolhaas verbouwde souterrain verschillende kunstwerken van de vaste collectie bekeken en vooral besproken.

Na een uitgebreide tour langs het labyrint van schotten gingen we naar boven, om daar kunstwerken van de laatste decennia te bekijken en met elkaar in gesprek te gaan. Is een kunstwerk een kunstwerk wanneer er vormen geleend zijn en anderen het werk hebben gemaakt?

Met veel indrukken en wellicht meer vragen dan antwoorden vertrokken we na ruim 2 uur weer naar Driehuis.

Lia den Dekker