Gouden Eeuw: klas 5

8 maart reisden we wederom per trein en tram, maar nu met de leerlingen van klas 5 die tekenen in hun pakket hebben, naar Amsterdam, om daar de collectie van de gouden eeuw , de tijd van de ‘Burgerlijke Cultuur’ te bekijken.

We vielen met onze neus in de boter: sinds een dag was de tentoonstelling ‘High Society’ geopend. Portretten van luxueus uitgedoste welgestelde dames en heren, vaak vorstelijke portretten, maar ook rijke burgers uit Holland, zoals Maarten en Oopje van Rembrandt van Rijn, die schitterden na hun zojuist voltooide restauratie.

Daarna bekeken en bespraken we de topstukken van de 17eeeuw; de verschillende genres, de verschillende hanteringwijzen, om uiteindelijk de Nachtwacht van dichtbij te bewonderen.

Tot slot bezochten wij de zaal met het ‘Delfts Blauw’ en zagen we het beroemde blauwwitte aardewerk dat, na het sluiten van de grenzen van China, in het gat in de markt sprong en een eigen alternatief was voor het kostbare Chinese porselein.

Lia den Dekker