Klas 5 filosofie: bezoek Frascati

Vrijdagavond 13 april bezochten de filosofieleerlingen van klas 5 de voorstelling Metropolis #1 Onderwijs in het Frascatitheater te Amsterdam. Het stuk draaide om een school die soms over de ruggen van de leerlingen het predikaat ‘excellente school’ probeert te bemachtigen.

Niet iedereen was het eens over de kwaliteit van het stuk, maar er viel veel te lachen. Om de conciërge die als een Haagse Harry schouderklopjes geeft aan radeloze leerlingen. Om de docent maatschappijleer die tijdens de les compleet uit zijn dak gaat. En om de directrice die een hoogbegaafde leerling ertoe probeert te bewegen abortus te plegen, zodat ze alsnog haar examen kan doen. (‘Jouw abortus is een geschenk voor de samenleving.’)

Anderhalf uur later stapte de dienstdoende docent weer op de trein naar huis. Samen met een drietal leerlingen. De rest bleef – met schriftelijke toestemming van de ouders – achter in Amsterdam. Sindsdien heeft nooit meer iemand iets van hen vernomen …

Aucke Forsten