“Geen nummers maar Namen”

Zoektocht naar de schrijver van een brief uit Dachau – Jos Sinnema

Op dinsdag 5 juni van 15.30 uur tot 16.30 uur is de derde lezing van het Studium Generale op het Gymnasium Felisenum. De titel luidt “Geen nummers maar Namen”, zoektocht naar de schrijver van een brief uit concentratiekamp Dachau, en wordt gegeven door Jos Sinnema.

Sinnema is werkzaam als tekstschrijver en journalist. In 2002 zag hij in een postzegelwinkeltje in Amsterdam een brief in de etalage hangen. Een brief uit het concentratiekamp Dachau geschreven door een Tsjech aan zijn vrouw en dochtertje. Sinnema kocht de brief en begon een zoektocht naar de familie.

Op de gedenkplaats Dachau leerde hij het herinneringsboekproject kennen. Voor dit project gaan scholieren op zoek gaan naar de levensverhalen van oud-gevangenen: de namen achter de nummers. Hij bracht het project naar Nederland, wat uiteindelijk resulteerde in een boek en de tentoonstelling “Geen nummers maar Namen” in Verzetsmuseum Amsterdam (2015).

Ruim tweeduizend Nederlanders hebben tussen 1941 en 1945 in het concentratiekamp Dachau gezeten. Het waren voornamelijk politieke gevangenen en zij kregen bij binnenkomst een nummer. Hun naam deed er vanaf dat moment niet meer toe.

De lezing wordt gegeven in de aula van het Gymnasium Felisenum aan de van Hogendorplaan 2 in Velsen-Zuid

De zaal is open vanaf 15.15 uur. De toegang is gratis.