Studium Generale: Bas Haring komt !

Op dinsdag 25 september om 15.30 uur geeft filosoof en programmamaker Bas Haring een lezing. De titel van de voordracht luidt: Wat is dat – filosofie? De lezing is de eerste in de reeks die Studium Generale dit schooljaar organiseert.

Haring is behalve hoogleraar ‘Publiek begrip van wetenschap’ vooral volksfilosoof. Zelf vindt hij dat een geuzennaam, die hij te danken heeft aan het feit dat hij filosofie en wetenschap voor Jan en alleman begrijpelijk weet te maken. Hij doet dit via boeken, columns, lezingen en televisieprogramma’s.

Zijn bekendste boek is Kaas & de evolutietheorie, waarin hij de simpele principes van de evolutie in voor kinderen te snappen taal uiteenzet. Zijn nieuwste boek draagt de titel Waarom cola duurder is dan melk. Hierin stelt hij vragen als: “Waar komt geld vandaan?” en “Zijn wij rijk dankzij de armoede van anderen?”

Bij televisiekijkers kreeg Haring vooral bekendheid met het programma Stof, waarin steeds één filosofische vraag centraal staat, zonder dat daar een eenduidig antwoord op komt. Meer recent is het vierdelige BNN-televisieprogramma Klonen: wens of waanzin, dat hij met Sophie Hilbrand presenteerde.

Aucke Forsten