Haring is helder

Op dinsdag 25 september hield Bas Haring op Gymnasium Felisenum een interactieve lezing over filosofie. Zijn begin was dapper: “Er mag altijd gereageerd worden, zelfs een ‘boe’ mag.” Dat laatste bleef – volkomen terecht – fictie. De zeer volle aula was voornamelijk aandachtig.

Bas wist in 45 minuten minimaal drie belangrijke punten rondom filosofie duidelijk te maken door persoonlijke verhalen. Ten eerste zijn eigen gewoonte om niet zomaar iets te vinden. In de filosofie is dat zeer relevant: onthoud je in eerste instantie van een oordeel. Ten tweede de alertheid voor redeneerfouten in zogenaamd wetenschappelijke beweringen. Filosofisch komt dat neer op: argumenteer zuiver en goed. Ten derde een alertheid voor kuddegedrag bij mensen. In een soort voorschrift komt dat neer op: denk na over wat iedereen heel gewoon vindt (bevraag je vanzelfsprekendheden).

Voor jullie reporter werd het indrukwekkend toen de volksfilosoof vertelde over een ervaring met een basisschoolklas. De sfeer was daar zó goed dat een leerling durfde te zeggen dat hij misschien iets minder slim was dan de rest, maar dat hij na de anderen wellicht genoeg tijd had gehad om een zinvolle bijdrage te leveren. De jongen had blijkbaar inzicht in de rol van geduld en je inzetten voor begrip.

Volkomen terecht dat Bas Haring daarvan een brok in zijn keel kreeg.