Filosofen bezoeken het Museum Volkenkunde

Donderdag 22 november hadden de leerlingen van 4FI1 hun eerste filosofie-excursie. Bestemming: het Museum Volkenkunde te Leiden. Het thema: ‘verschillen’. Kun je je verplaatsen in iemand die denkt dat je met een toverstaf regen tevoorschijn kunt toveren? Of blijven die (vermeende) toverkunsten een ver-van-mijn-bed-show?

De leerlingen gingen uit op onderzoek. Maar niet na te zijn rondgeleid door de zeer tot de verbeelding sprekende gids Nilton. Die vertelde ons alles over natuurreligies, dodenmaskers, naga’s, singha’s, volgespijkerde beeldjes, politiehonden die op geesten jagen, en andere niet alledaagse objecten. De leerlingen hadden er wel oren naar.

Kijk tot slot nog eens naar de foto van mijn enthousiaste medebegeleider Marijn Tegelaar. Zou je niet zeggen dat net haar verstandskies getrokken was. Toch?

Aucke Forsten