Van tympanon tot rustica

Op woensdagavond 21 november gaf onze docent klassieke talen, Liesbeth Berkvens, een lezing in de reeks Forum Felisenum. Hieronder een kernachtige reactie van een collega uit een andere sectie.

“Wie weet er wat een tympanon is?” Het merendeel van de naar schatting zeventig belangstellenden stak zijn hand op. “En rustica?” Ai, dat was meer voor gevorderden op het gebied van de klassieke architectuur.

Na deze korte peiling aan het begin van haar boeiende verhaal nam Liesbeth Berkvens (nu de langstdienende docent Grieks en Latijn van het Felisenum) ons mee op een virtuele wandeling door haar geliefde Leiden, waar zij ooit studeerde. Want voor Ionische zuilen en acanthusbladeren hoef je niet helemaal naar het Middellandse Zeegebied. Wie er oog voor heeft, komt ze overal tegen.

Na afloop kreeg iedere aanwezige een handzaam en overzichtelijk boekje met bouwkundige termen en kenmerken, met ‘de opwekking’ zelf door Haarlem te lopen en een fotoreportage te maken met festoenen (guirlandes), rustica (stoere stenen, als in een vesting) en ander fraais.

Zelf wist ik direct al een Atlant, aan het Frans Halsplein (zie foto), en de afgelopen dagen bleek ik geïnspireerd door Liesbeths betoog. Ik weet zeker dat het anderen net zo is vergaan. Deze lezing was er een in een reeks die het zeker waard is te volgen, voor gymnasiasten en niet-gymnasiasten.

Marius Jaspers