Filosofieleerlingen naar THE FOUNTAINHEAD

Vrijdagavond 11 januari bezochten de filosofieleerlingen van klas 6 de toneelvoorstelling The Fountainhead in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ayn Rand en geregisseerd door Ivo van Hove.

 

De voorstelling draait om de eigenzinnige architect Howard Roark (Ramsey Nasr), die koste wat kost zijn kunstzinnige idealen wil verwezenlijken. Wat anderen van hem vinden interesseert hem niet. ‘De eerste plicht van een mens is zichzelf te zijn. Geen mens leeft voor een ander mens.’ Vriend Peter Keating (Aus Greidanus jr.) is zijn tegenpool: hij parasiteert op de ideeën van anderen en bouwt alleen wat ‘men’ mooi vindt. Zijn motto luidt: wat is er mis met doen wat anderen willen? Daar kun je tenminste geld mee verdienen. In de slotmonoloog – we zijn inmiddels vier uur verder – vraagt Roark zich af: ga je als schepper of als slaaf van de ander door het leven?

 

Geen lichte kost. En een lange zit. De educatieve dienst had al gewaarschuwd: ‘Misschien is de voorstelling niet zo geschikt voor scholieren.’ Welnu, dat gold niet voor deze scholieren. De leerlingen waren zeer onder de indruk. Niet alleen van de voorstelling, maar ook van het nagesprek met twee van de acteurs in de foyer van het theater.

 

Aucke