Model European Parliament (MEP)

Begin februari namen 8 leerlingen van het Felisenum deel aan het Model European Parliament (MEP), een project voor scholen in het voortgezet onderwijs om te leren debatteren over actuele Europese kwesties. Het Felisenum vormde de delegatie van Denemarken. Het was een lang weekeinde waarin van alles gebeurde.

 

Vrijdagmiddag verzamelden we in Heerhugowaard, waar een kennismakingsactiviteit plaatsvond, zodat iedereen elkaar leerde kennen. In de avond vond de grote opening plaats, waar elk land, vertegenwoordigd door een school, een korte presentatie gaf over zijn school en land.

 

De volgende dag begon het avontuur pas echt. In het Trinitas college in Heerhugowaard, werd in commissievergaderingen overlegd, gedebatteerd en samengewerkt aan een resolutie. Het doel was om jouw mening zo duidelijk mogelijk naar voren te brengen.

Ik zat in de commissie Constitutionele Zaken, waar de sfeer er goed in zat.

 

Zondagavond aten we met alle commissies samen in een restaurant en vond het lobbyen plaats. Wat een chaos! Iedereen heeft de resoluties doorgenomen en mag dan de resoluties afkraken. Tijdens het eten werd al volop gediscussieerd en later werden we verplaatst naar een grote zaal bovenin het restaurant, waar het lobbyen verderging. Iedereen liep als een dolle rond en probeerde zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor hun amendementen. Na afloop zat je nog tot in de late avonduren voor- en tegenspeeches te schrijven of amendementen te ondertekenen.

 

Op maandag werden in de Algemene Vergadering de resoluties voorgesteld. Dat vond plaats in het stadhuis van Haarlem. Daarbij werden er voor- en tegenspeeches gehouden en gedebatteerd over de resoluties. Vervolgens werd er gestemd of een resolutie moest worden aangenomen of worden afgekeurd.

Tot slot werden de certificaten uitgereikt en moesten er acht leerlingen van de deelnemende scholen worden uitgekozen, die mee zullen doen aan de landelijke MEP in Den Haag. Ik was erg blij toen ze bekend maakten dat ik door was naar de landelijke finale en Paola Rijs Zamorano behoorde tot de reserves.

 

Het MEP was een bijzondere en leerzame ervaring. Ik heb er veel nieuwe en leuke vrienden aan overgehouden en er ook veel van geleerd. Ik had het voor geen goud willen missen.

 

Talisa Mosk