Op bezoek bij Waternet

Afgelopen donderdag gingen acht leerlingen uit klas 4 op bezoek bij Waternet. Op productielocatie Weesperkarspel, waar zij op bezoek waren, wordt ongeveer 30% van het drinkwater van Amsterdam en omgeving gemaakt.

Het programma begon met een presentatie over wat Waternet precies is en doet. Waternet maakt schoon drinkwater, onderhoudt leidingen, verwerkt rioolwater, zorgt voor veilige dijken en nog veel meer. Ze werken voornamelijk in Amsterdam en omgeving.

De leerlingen kregen de kans om te zien hoe ons drinkwater wordt gemaakt. Er werd een bezoek gebracht aan een ‘mini’ waterzuiveringsinstallatie. Een kleine versie van een zuiveringsinstallatie die gebouwd is om testen uit te voeren en monsters van het water te nemen. Er werd uitgelegd hoe gefilterd water via allerlei scheikundige stappen van ‘ozonkelders’, onthardingsprocessen en zandfiltratie verandert in schoon drinkwater.

Waternet zoekt steeds naar nieuwe manieren om water te zuiveren en om zoveel mogelijk verloren energie uit bijvoorbeeld warm douchewater terug te winnen, door bijvoorbeeld warmtewisselaars. Na de rondleiding deden de leerlingen nog een practicum waarbij het rendement van deze warmtewisselaars uitgerekend moest worden.
Al met al was het een leerzame middag!

Steffen Scheelings, 4D