Filosofie in de dierentuin

Op een zonovergoten dag in april brachten de filosofieleerlingen van klas 5 een bezoek aan dierentuin Artis. Thema was: ‘Mensen en beesten’.

Leuk. Maar wat heeft een filosoof in een dierentuin te zoeken? Ergens op een muur in de tuin prijkt de tekst: ‘Elke keer als ik in Artis geweest ben ken ik de menschen weer zooveel beter’. En precies dat was het uitgangspunt. Door naar dieren te kijken (en naar mensen die naar dieren kijken) kunnen vragen over mensen opkomen die je anders niet zo snel zou stellen.

Met een opdrachtenboekje in de hand gingen de leerlingen met elkaar in gesprek. Wat is het verschil tussen de vrijheid van een mens en die van een dier? Dribbelt een miljoenpoot in de jungle vrijer dan in zijn terrarium? Wat is eigenlijk vrijheid? Naast het bespreken van vragen als deze kregen de leerlingen de opdracht een dierenoppasser te interviewen en mensen die ‘apies kijken’ te observeren. Sommige leerlingen vonden het ‘geestverrijkend’ om vanuit een ander perspectief naar dieren en mensen te kijken. Anderen vonden de vragen vaag. Waarvan akte.

Tip van de leerlingen: het bezoek had wel wat langer mogen duren. De stemming was dan ook top. Niet in de laatste plaats omdat er ijs was.

Aucke Forsten
Docent filosofie