Wadlopen met klas 2

Twee volle bussen reden maandag met klas 2 naar het noorden van het land. We hadden er zin in: zingend bereikten we ‘in no-time’ het Wadden Center op de afsluitdijk, een nieuwe expositieruimte waar de één wat langer geboeid rondkeek dan de ander.

Eenmaal in Fryslân reden we door naar de hoogste terp van Nederland: Hegebeintum ligt bijna 9 meter boven NAP! Gidsen vertelden ons over de geschiedenis van de bewoners van de terp en we mochten het bijzondere kerkje bewonderen. Na de rondleiding werd het tijd voor het hoogtepunt van de reis.

We reden door naar Moddergat, leerlingen kunnen de naam van deze plaats nu vast wel verklaren! Eerst omkleden, snoepen van de sûkerbôle en van de hoge zeedijk af rollen, daarna met de gidsen van het Wadloopcentrum Fryslân het wad op. De wadden zijn een prachtig natuurgebied en staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Elk jaar is het weer heerlijk om hier te mogen zijn. Dit jaar hadden we het bijzondere gezelschap van de filmcrew van Wildmillfilm die een documentaire maakt over dit gebied. Onze school krijgt een bijrol in de film ‘Silence of the Tides’, waarbij het beeld van een groep leerlingen natuurlijk een prachtig contrast is met de stilte die hier meestal heerst. We kijken er naar uit om de film te kunnen zien!

Met de voeten diep weggezakt in de klei en op de zandplaten, de zon op ons gezicht, de wind in de haren en de zeelucht in de neus genoten we van de tocht en het zeewater, een duik kon natuurlijk niet ontbreken. Dit gebied moet je met al je zintuigen beleven en is daarom geweldige aanvulling op de lessen in het klaslokaal. Deze ervaring heeft ons meer inzicht gegeven in het ontstaan van het Friese landschap en de geschiedenis van zijn bewoners, in de processen van sedimentatie van zand en zeeklei en de flora en fauna in het waddengebied. Het patatje was een welverdiende afsluiting van deze zeer geslaagde dag. Moe maar voldaan kwamen we pas laat in de avond weer terug in Velsen-Zuid, gelukkig mochten we de volgende dag een klein beetje uitslapen.

Mevrouw Ouwehand
Docent Aardrijkskunde