Inktaap

Het Felisenum doet al enkele jaren mee met De Inktaap, een literaire prijs die uitgereikt wordt door leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Deze leerlingen lezen de winnende boeken van belangrijke prijzen voor Nederlandstalige literatuur van het afgelopen jaar. Ze kiezen daaruit hun eigen favoriet. Hun mening over deze boeken kunnen ze kwijt op een internetforum. Op de slotdag in maart ontmoeten de leerlingen uit Vlaanderen en Nederland elkaar en de genomineerde auteurs en wordt De Inktaap uitgereikt.

De leerlingen van klas 4, 5 en 6 worden uitgenodigd door hun leraren Nederlands om aan dit project deel te nemen. Slechts vijftien leerlingen per school doen mee, dus wie mee wil doen moet zich snel aanmelden. Niet alleen is het een uitdaging om je mening als scholier te zetten naast (of tegenover!) die van literaire critici, maar deze boeken kunnen natuurlijk ook op de literatuurlijst.

Voor de Inktaap 2014 zijn genomineerd:

  • Porto Marie van Els Langenfeld (Caribische nominatie)
  • Feest van het begin van Joke van Leeuwen (AKO Literatuurprijs 2013)
  • La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer (Libris Literatuur Prijs 2014)
  • De republiek van Joost de Vries (Gouden Boekenuil 2014)

Inktaap 2013
Vorig kaar waren het behoorlijk dikke boeken waar de leesgierigste leerlingen van het Felisenum zich enkele maanden mee bezig hielden: A.F.Th van der Heijden – Tonio  (Libris Literatuur Prijs 2012); Marente de Moor – De Nederlandse maagd  (AKO Literatuurprijs 2011); David Pefko – Het Voorseizoen  (Gouden Boekenuil 2012). De landelijke winnaar bleek uiteindelijk Davi Pefko te zijn, maar de leerlingen van het Gymnasium Felisenum kozen toch voor Tonio.

Bekijk het krantenartikel over inktaap.