Klas 5: Italië- en Griekenlandreis

Italiëreis

In de vijfde klas kunnen alle leerlingen met Latijn in hun pakket deelnemen aan de Italiëreis. Tijdens deze achtdaagse reis ervaren leerlingen hoe waardevol de kennis is die zij bij Latijn, geschiedenis, tekenen en het Rome-uur verwerven. Met deze bagage kunnen ze pas echt genieten van wat dit prachtige land te bieden heeft.

In Rome is de concentratie aan bezienswaardigheden op het gebied van oudheid, vroegchristelijke cultuur, renaissance en barok enorm. De vier dagen die we in Rome verblijven moeten dan ook efficiënt worden besteed aan een uitgekiend wandelprogramma langs oudheden, kerken en kunstverzamelingen. Toch is er ook tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld als leerlingen met elkaar eten in de gezellige wijk Trastevere.

In Campanië worden leerlingen ondergedompeld in de sfeer van een aantal topattracties: Paestum, Pompeii en Hercolaneum. Er wordt een bezoek gebracht aan het archeologisch museum in Napels waar topstukken van de eerder bezochte sites te vinden zijn. Ook de stad Napels, waar de sfeer zo anders is dan in Rome, wordt met een wandeling verkend. We verlaten Napels per boot, wat een adembenemende aanblik op de baai en stad oplevert.

Het is altijd verrassend wat leerlingen na afloop als hoogtepunt van de reis noemen, maar voor iedereen geldt dat de Italiëreis de aanleiding vormt voor vele culturele trips in de toekomst.

Griekenlandreis

tempelDe vijfdeklasleerlingen met Grieks in hun pakket gaan acht dagen naar Griekenland. Ook deze reis wordt vanaf januari voorbereid in een wekelijks Griekenlanduur.

Het programma is als volgt: de eerste twee dagen brengen we in Athene door met highlights als de Akropolis, de Griekse en Romeinse agora, het Nationaal Archeologisch Museum en het Akropolismuseum, de Kerameikos en enkele Byzantijnse kerken. Tijdens de derde tot en met de achtste reisdag gaan we naar Korinthe, Epidauros, Mycene, Nemea, Olympia en/of Delphi en het Byzantijnse klooster van Hosios Loukas. Daarnaast bezichtigen we ook tal van kleinere opgravingen, musea en Byzantijnse kerken in wat minder bekende streken, een van de charmes van deze reis.

Bijzonder is verder dat we drie of vier keer uitgebreid picknicken aan zee, met gelegenheid om te zwemmen. De groep is klein, iedereen levert een bijdrage en de sfeer is altijd prettig en ontspannen. Dit alles maakt de Griekenlandreis zowel in cultureel als in sociaal opzicht een hoogtepunt in de schoolloopbaan van leerlingen (en begeleiders!) van onze school. Vijfdeklasser Robin Bas Korthouwer maakte een mooi filmpje van de Griekenlandreis 2015: