Klas 6: Berlijn-, London- en Parijsreis

Aan het begin van de zesde klas vinden de driedaagse stedenreizen plaats. Afhankelijk van de moderne talen die de zesdeklassers in hun pakket hebben, kiezen ze voor een reis naar Londen, Parijs of Berlijn.

Londen

Wie Londen kiest, krijgt de gelegenheid op een korte maar intensieve wijze kennis te maken met wat deze stad aan cultuur biedt: van museum tot park, van kerk tot rechtbank, van musical tot theater. De reis vindt plaats per vliegtuig, maar ook te voet: de wandeling langs de Theems is meteen al een hoogtepunt dankzij bekende musea en monumenten, waaronder Tower, Houses of Parliament, Westminster Abbey en Big Ben. Op het programma staan nog meer musea, zoals het British Museum en de National Gallery, maar ook een bustocht naar Tottenham Court Road of een bezoek aan St. Paul’s Cathedral en Old Bailey, het fameuze rechtbankcomplex in de Londense city. En Harrods, het Engelse antwoord op de Bijenkorf, is een waardige afsluiting van deze reis.

Parijs

parijsPer Thalys reizen de leerlingen die voor Parijs kiezen naar het Gare du Nord vanwaar de reis verder gaat per metro. Het verblijf is in een auberge de jeunesse op loopafstand van Montmartre, een goede uitvalsbasis voor tochten door de stad. Voor deze drie dagen is er natuurlijk een enorm aanbod Parijse hoogtepunten: het Musée d’Orsay, het Louvre, de Notre Dame, Père Lachaise, het Musée Rodin, Les Tuileries, de Eiffeltoren, de Sacré-Coeur en het Centre Pompidou. Door middel van keuzewandelingen kunnen leerlingen hieruit een eigen keus maken, zodat ook leerlingen die Parijs al kennen nieuwe dingen kunnen zien. De afgelopen jaren was er ook steeds een fietstocht door de stad onder leiding van ervaren gidsen. Voor het diner zijn er leuke adresjes waar het prima toeven is. De docenten kijken ieder jaar uit naar deze reis en dat geldt ook voor de leerlingen.

Berlijn

Naar Berlijn gaan de leerlingen met de trein en ze logeren in het hart van deze fascinerende stad vlakbij Mitte, het nieuwe centrum. Naast schitterende musea en parken kunnen ze zich vergapen aan de opvallendste gebouwen. Na de Wende konden veel architecten immers hun lusten botvieren op de meest gewilde plek van Europa: de Potsdamer Platz. Natuurlijk is er aandacht voor de geschiedenis: Berlijn draagt overal de sporen van de grote wereldoorlogen en het communistische regime. Na al die indrukken is het fijn om een hapje te eten in een van de vele restaurants van de trendy wijk Prenzlauer Berg, van het Nikolaiviertel of aan de Savignyplatz vlak achter de vier kilometer lange winkelboulevard Kurfürstendamm. En na afloop is het: ‘Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin. Deswegen muss ich nächstens noch mal hin!’