Rubén Beijer
04-03-2021

Rubén Beijer

Hoi hoi, ik ben Rubén. Ik ben een leerling uit de vijfde klas. Naast de lessen en het huiswerk houd ik me ook bezig met school, alleen dan leuker! Ik ben samen met een medeleerling voorzitter van de leerlingenraad en lid van de Medezeggenschapsraad (MR). In de leerlingenraad leid ik een groep enthousiaste leerlingen en adviseer ik samen met hen over schoolzaken. In de MR houd ik mij bezig met de grote lijnen van de school. Ik zal een aantal voorbeelden geven van onderwerpen waar ik over mee beslis: financiën, ontzettend veel soorten regels en, heel belangrijk in deze corona tijd, het veiligheids- en welzijnsbeleid.

Laatst heb ik een enquête naar alle leerlingen gestuurd met als onderwerp: maandverband en tampons. In deze enquête heb ik leerlingen onder anderen gevraagd of zij behoefte hebben aan gratis menstruatieartikelen op school. Ik kreeg erg leuke en enthousiaste reacties en een duidelijk antwoord: De dames reageren positief op mijn voorstel, laat de producten maar komen!

Ik was blij met dit signaal. Ik zie menstruatieproducten namelijk als een basisvoorziening. We merken wereldwijd dat er landen zijn die menstruatieproducten gratis willen maken in alle overheidsgebouwen, ook scholen. Daar zou ik mij graag bij aan willen sluiten en dat begint op mijn eigen school, het Felisenum. De schoolleiding reageerde ook positief op mijn voorstel en verwees mij naar het Hoofd Facilitair. Hij heeft toen de kastjes gekocht en mij gevraagd welke producten daarin moeten komen. Samen met Mevrouw Ouwehand, AK docente, en een medeleerling proberen wij nu ‘groene’ producten te regelen die niet vervuilend zijn voor in de kastjes.

Het Felisenum wordt steeds inclusiever: de oprichting van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), de opening van het genderneutrale toilet en de kastjes met menstruatieproducten. Op het Felisenum is iedereen gelijk, ongeacht gender, seksualiteit en dus of je ongesteld wordt of niet! Iedereen zou zich fijn moeten voelen op school.

Nu ga ik mij proberen bezig te houden met het vergroenen van de school en daar ben ik het een en ander voor aan het regelen. Misschien horen jullie daar ook nog van!