16 januari: Forum Felisenum
08-11-2023

16 januari: Forum Felisenum

Hoe kan het dat wij in muziek vaak onze eigen gevoelens terughoren? Hoe kan het dat sommige muziek dagenlang in je hoofd blijft, terwijl andere geen enkele indruk achterlaat? Hoe kan het dat muziek objectief gesproken nergens over gaat en toch met ons leven en onze emoties te maken lijkt te hebben?

Op deze en andere vragen probeert Paul Visser een antwoord te geven in zijn interactieve lezing ‘Retorica en muziek: een succesvolle Tinderdate’. Aan de hand van de theorie van de welsprekendheid uit de klassieke oudheid zal hij diverse muziekvoorbeelden uit de popmuziek en klassieke muziek op vleugel laten horen. Toehoorders zullen kennismaken met talrijke stijlfiguren uit de klassieke retorica die ook in hits van tegenwoordig en van vroeger terugkomen: climax, enigma, herhaling, antimetabool, drieslag, tegenstelling. Aan het einde van de lezing weet het publiek zelfs hoe je met gebruik van zulke technieken een hit kunt schrijven, met een waarschuwing uiteraard: de helft is techniek, creativiteit en denkvermogen, de andere helft is talent, geduld en geluk. Het zal niet iedereen na de lezing lukken een wereldhit te schrijven maar in ieder geval zal Paul Visser een tipje van de sluier oplichten over de werking van muziek, in ons hoofd en in ons hart.

Over de spreker:
Paul Visser is classicus en werkt aan het Felisenum en de UvA. Naast zijn werk als docent heeft hij jarenlang als cellist opgetreden in diverse ensembles. Ruim 20 jaar lang was hij continuo- en solocellist bij het Noordelijk Bach Consort, hij speelde als aanvoerder van de celli bij de Filharmonie ‘Der Aa’, en met diverse producties trad hij op in alle grote concertzalen van Nederland. Als solist in Bruchs Kol Nidrei trad hij op als solist in de kleine zaal van het Concertgebouw en in Boedapest.
In deze lezing combineert hij zijn beide hartstochten: klassieke talen en muziek.

De lezing is in de aula van de school, begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Toegang is gratis en voor iedereen toegankelijk.