Afscheidsbrief zesdeklassers aan docenten
20-05-2020

Afscheidsbrief zesdeklassers aan docenten

Beste docenten van het Felisenum,

Het zijn aparte tijden, waarin eigenlijk alles anders is dan normaal. Wie had een jaar geleden kunnen voorspellen dat we meer dan twee maanden niet naar school zouden mogen, iedereen vanuit huis zou moeten werken en de centrale examens niet door zouden gaan. Deze crisis heeft voor de gehele samenleving enorm heftige gevolgen die veel groter zijn dan onze eigen problemen, maar door alle maatregelen loopt ook de afsluiting van onze middelbare schoolcarrière helemaal anders dan we hadden verwacht. Vandaar deze brief.

We vinden het ontzettend jammer dat we onze schooltijd niet kunnen afsluiten op de manier die we in ons hoofd hadden. De laatste schooldagen, de examenfoto’s, de stunt, de centrale examens en natuurlijk alle examenfeestjes zijn mijlpalen waar we al vanaf de eerste schooldag naartoe hebben geleefd. Ook 10 juni, de dag waarop we oorspronkelijk het alles bepalende telefoontje zouden krijgen stond al maanden gemarkeerd in onze agenda’s. Het is natuurlijk volledig begrijpelijk dat onder deze bijzondere omstandigheden al deze activiteiten geen doorgang hebben kunnen vinden, maar daardoor natuurlijk niet minder jammer.

Het einde is dus niet helemaal geworden wat we in gedachten hadden, maar zoals Confucius al zei: ‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis’. Die reis begon ongeveer zes jaar geleden, toen we ons allemaal kwamen aanmelden. Dit was voor velen een enorme stap, die niet zonder risico’s leek. Zouden we wel genoeg vrienden maken? Waren we niet toch beter af op de havo? Was het Felisenum wel echt de beste school voor ons? Deze vragen zaten allemaal in ons hoofd toen we hier op de eerste schooldag als kleine leergierige kinderen het schoolplein op fietsten. Gelukkig is het, mede dankzij jullie allemaal, goed gekomen. Nu zijn we weer klaar voor de volgende grote stap.

De afgelopen jaren hebben we veel meegemaakt op het Felisenum. Het alsmaar wisselende toets-systeem (met als dieptepunt de proefwerkperiodes), de vele wissels in docenten en de prachtige reizen. We hebben mogen genieten van prachtig onderwijs door bijzondere en ontzettend gedreven docenten, maar het Felisenum was meer dan alleen een school. Het was een plek waar we ons konden ontwikkelen tot wie we wilden worden, met de educatieve en persoonlijke steun die we daarvoor nodig hadden. Het was een veilige plek, waar persoonlijke ontwikkeling centraal stond en we werden gedreven om altijd het maximale uit onszelf te halen. Het was een tweede thuis.

Wij willen jullie dan ook allemaal ontzettend bedanken voor het harde werk en de moeite die jullie de afgelopen jaren in onze opleiding hebben gestopt. Het waren zes bijzondere jaren en we zijn allemaal erg dankbaar dat we deze op het Felisenum mochten doorbrengen. We gaan het nog missen.

Blijf gezond,

Namens de 6e klas

Gymnasium Felisenum
2019-2020