Filosoferen op Marken
04-11-2019

Filosoferen op Marken

Vorige week dinsdag brachten de examenleerlingen filosofie een bezoek aan het eiland Marken. Wat een timing. Juist op die dag bleef het droog. Thema van het bezoek was ‘het goede leven’, tevens het nieuwe examenonderwerp.

Wat heeft Marken met het goede leven te maken? De schrijvers van het examenboek zijn van mening dat in de moderne tijd het individualisme is doorgeslagen. Daardoor dreigen ‘wij’ de relatie met de natuur en de gemeenschapszin uit het oog te verliezen. En weg is het goede leven. Hoe zit dat met de Markers? Hoe zijn zij met de natuur omgegaan in hun strijd tegen het water? En wat is er te merken van de hechte gemeenschap op het eiland? Zouden de leerlingen er wel willen wonen? Of is gemeenschapszin niet meer van deze tijd?

De leerlingen gingen er over met elkaar in gesprek. De excursie begon met een lunch in Taverne de Visscher, een restaurant met een gastvrouw in klederdracht en uitzicht op het IJsselmeer. Boerenbonte gezelligheid. De wandeling voerde over de dijk rond het eiland en door de kleine buurtgemeenschappen van dicht op elkaar gepakte paalwoningen.

De stemming was opperbest. Tótdat een paar leerlingen wel heel nodig naar het toilet moesten. Toen ze noodgedwongen aanklopten bij de houten huisjes ging er geen enkele deur open. Kennelijk hoort dat óók bij gemeenschapszin: haal geen vreemden in je huis.

Aucke Forsten
Docent filosofie