Het wad op met aardrijkskunde!
25-06-2024

Het wad op met aardrijkskunde!

Dinsdag 18 juni ging de wekker vroeg voor de leerlingen uit klas 2. Twee bussen reden die ochtend stipt op tijd in noordelijke richting, om na ruim twee uur de eerste stop te maken bij Hegebeintum. Toen we uit de bus stapten was de zon gaan schijnen in Fryslân, want deze blauwe hemel hadden we tenslotte ook besteld. We bezochten het gloednieuwe informatiecentrum en kregen een rondleiding bij de hoogste terp van Nederland: Hegebeintum ligt bijna 9 meter boven NAP. Gidsen vertelden ons over de geschiedenis van de bewoners van de terp en we mochten het bijzondere kerkje bewonderen. Na deze rondleiding stapten we weer in de bussen, want het werd tijd voor het hoogtepunt van de reis: de Waddenzee! Deze zee was tot nu toe aan ons oog verborgen gebleven door de hoge zeedijken langs de kust. We reden nog een klein stukje door de akkers op de zeepolders naar het wadloopcentrum.

Bij het Wadloopcentrum Fryslân maakten we kennis met de zeer aardige en vaardige gidsen die ons bij Wierum over de zeedijk heen leidden. Hier bleek de kust totaal anders dan bij ons in Velsen. De wadden zijn een prachtig natuurgebied en staan niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Mooi is het zeker, maar de eerste meters op het wad kenmerken zich toch vooral door diep in de zeeklei wegzakkende voeten. De stilte van het wad werd verbroken door gegil: dit hadden de meeste leerlingen nog nooit meegemaakt! Met de zon op ons gezicht, de wind in de haren en de zeelucht in de neus ploeterden we ons een weg.

Terwijl het in andere delen van ons land al flink was gaan regenen hielden wij het gelukkig droog. De lucht trok helaas wel dicht en de wind liet zich ook steeds meer voelen. Dat mocht de pret niet drukken en er werd zelfs nog genoten van een duik in zee, daar waar een geul naast een oesterbank voor wat dieper water zorgde. Dit gebied moet je met al je zintuigen beleven en is daarom een geweldige aanvulling op de lessen in het klaslokaal. Deze ervaring heeft ons meer inzicht gegeven in het ontstaan van het Friese landschap en de geschiedenis van zijn bewoners, in de processen van sedimentatie van zand en zeeklei en de flora en fauna in het waddengebied. Moe maar voldaan kwamen we zelfs iets vóór de planning weer terug in Velsen-Zuid, de stinkende modderschoenen gingen als souvenir mee naar huis.

Femke Ouwehand
Docent aardrijkskunde