Maastrichtreis klas 4 nu al hoogtepunt
18-11-2022

Maastrichtreis klas 4 nu al hoogtepunt

Woensdag 9 november, 09.00 uur in de ochtend. Dagelijkse treinreizigers kijken verbaasd op wanneer ze met de trap het perron van station Castricum opkomen. Zo’n zeventig

enthousiaste vierdeklassers stonden klaar voor een leuke driedaagse reis naar Maastricht (een klein deel stapte op station Sloterdijk in). Duidelijk was meteen: we hebben er zin in!

Na een voorspoedige treinreis kwamen we aan op Maastricht Centraal en begaven we ons naar de StayOkay, ons overnachtingsadres gedurende de reis. Hier konden we gelukkig onze spullen al even wegzetten voordat we weer met z’n allen richting het centrum van de stad trokken. De leerlingen hebben hier een Outside Escapetour gedaan om aan de hand van allerlei opdrachten en puzzels de stad Maastricht een beetje beter te leren kennen. Het winnende groepje wist maar liefst 140 van de 145 punten te bemachtigen!

Na een vrije (en voor veel leerlingen érg lange) avond stond de wekker op donderdag al vroeg. Een actief programma voor de boeg! Op de fiets naar Valkenburg om aldaar de Romeinse katakomben te bezoeken en/of te grotbiken. Sommige fanatiekelingen zijn zelfs te voet van Maastricht naar Valkenburg gegaan, wat gelijk hun ochtendprogramma was (inclusief enige onderschatting van het aantal te lopen kilometers). Vooral het grotbiken, waarbij de leerlingen ook van alles hebben geleerd over het ontstaan van het grottenstelsel en over de eigenschappen van het gesteente, maakte veel indruk.

In de avond stond ook nog eens een pubquiz op het programma! Geheel in thema, het was namelijk de avond voor de elfde van de elfde, ging deze quiz over carnaval. Gepresenteerd door onze eigen Oeteldonker meneer de Graaf hebben de leerlingen in vijf rondes kennisgemaakt met de ins en outs van het carnavalseizoen en de bijbehorende muziek. Gezelligheid stond in ieder geval hoog in het vaandel.

De laatste dag begon nog vroeger dan de vorige, hetgeen niet door elke leerling even makkelijk gedragen werd. Op de vrijdagochtend namen de leerlingen deel aan een keuzeactiviteit. Een deel kreeg een rondleiding door de ENCI-groeve van de voormalige cementfabriek, een ander deel verkende de grotten van de Zonneberg en de laatste groep ontdekte de Kazematten van Maastricht. De gezamenlijke lunchplek op het uitzichtpunt van de Sint-Pietersberg leverde prachtig uitzicht en al even prachtige foto’s op.

De laatste middag mochten de leerlingen naar eigen wens inrichten. Eenmaal terug in het hostel bleek dat een deel van de leerlingen er al vrij snel voor gekozen had om lekker onderuitgezakt op de banken in de lobby bij te komen van de zware dagen (en vooral ook de zware nachten).

Met een half uurtje vertraging vertrokken we uiteindelijk rond zeven uur in de avond weer met de trein terug. Moe maar absoluut voldaan is iedereen weer veilig thuisgekomen. Zowel de leerlingen als de begeleiders hebben ontzettend genoten. Het weer zat uiteraard erg mee, maar vooral de sfeer in de groep deed de reis ook erg goed. Dat maakt het voor de begeleiders uiteraard ook een erg prettige reis om op terug te kijken. De Limburgreis van voor corona, omgedoopt tot deze Maastrichtreis, zal voor velen nu al het hoogtepunt van het jaar geweest zijn. Op naar de minstens even mooie reizen in klas 5 volgend jaar!

Luka van Schie
Docent Klassieke Talen en mentor klas 4