Model European Parliament: verslag van Isra
08-10-2020

Model European Parliament: verslag van Isra

Ik ben Isra Boztoprak, ben 16 jaar en zit nu in mijn vijfde jaar op het Felisenum. Ik heb deelgenomen aan het Model European Parliament (het MEP). Dit is een simulatie van het Europees Parlement waar je als leerling aan kan deelnemen. Samen met andere delegaties vergader en debatteer je om gezamenlijk tot oplossingen te komen voor ingewikkelde vraagstukken.

Afgelopen voorjaar, toen ik in de vierde zat, kreeg ik vanuit het Felisenum de mogelijkheid om samen met zeven klasgenoten mee te doen aan de regionale conferentie in Alkmaar. Namens onze school waren wij de delegatie Polen. Eerst hadden wij geen idee wat het was en hoe het allemaal werkte, gelukkig was een ‘oud-MEPper’ uit de vijfde klas onze steun en toeverlaat! Hoe saai al die vergaderingen en debatten ook kunnen klinken, dit was een ongelofelijke ervaring die ik nooit had willen missen; ik heb goede vrienden gemaakt waar ik nog lang mee in contact zal blijven en heb veel dingen geleerd over hoe ik kwaliteiten zoals debatteren, pitchen en speechen goed kan gebruiken in de praktijk.

De eerste dag werd vooral gebruikt voor teambuilding en de tweede en derde dag vergaderden we met onze commissie. Hier zit je met één of twee personen per delegatie om gezamenlijk een vraagstuk te bespreken. De laatste dag was de algemene vergadering in het oude stadhuis van Haarlem. Hier bespraken alle delegaties samen alle oplossingen.

Per school werd één persoon geselecteerd voor de nationale conferentie in september. Bij het Felisenum was ik dat. Normaal zou dit plaatsvinden in de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag, maar al snel kwam corona om de hoek kijken. Gelukkig heeft de organisatie nog een deel fysiek kunnen realiseren en zo kon het toch doorgaan. Deze conferentie verliep qua schema niet helemaal als de regionale conferentie, de algemene vergadering met de andere regio’s was online. Er waren gastsprekers en ook Mark Rutte woonde eventjes online de vergadering bij, wat een flinke reactie opwekte bij ons; het leek alsof Bruno Mars binnenliep!

In totaal deden er ongeveer honderdzeventig scholieren mee aan de nationale conferentie van wie twaalf zouden worden geselecteerd voor de internationale Europese conferentie. Ik was sprakeloos toen ik hoorde dat ik samen met elf anderen Nederland mag vertegenwoordigen! Vanwege de pandemie weten we nog niet of en hoe dit wordt verwezenlijkt, maar ik heb hoe dan ook iets meegemaakt wat mij altijd bij zal blijven!

Isra Boztoprak (klas 5)