Terugblik: excursie Rijksmuseum
22-04-2020

Terugblik: excursie Rijksmuseum

Toen we nog gewoon op excursie konden in februari van dit jaar, hebben leerlingen van klas 4 en 5 Tekenen het Rijksmuseum bezocht. Aangezien het nog mogelijk was om met meer dan drie mensen samen te zijn kreeg klas 4 een rondleiding in de sectie Middeleeuwen. Tijdens de rondgang werd leerlingen gevraagd zich in te beelden een middeleeuwer te zijn die niet de levensgemakken van nu kent met een douche, telefoons en internet. In plaats daarvan moesten ze zich inbeelden niet te kunnen lezen en dus heel erg onder de indruk te zijn van timpanen, beelden van keramiek en hout, relikwiehouders en schilderijen.

Het was niet moeilijk om onder de indruk te zijn van de relikwiehouders, met al het goud, zilver en fijn werkmanschap dat in het maken van de houders ging. De rondleiding werd interactiever toen de leerlingen twintig objecten moesten beschrijven uit een schilderij dat uiteindelijk een soort van “stripverhaal” was dat het leven van Jezus weergaf. De rondleiding werd afgesloten met een bezoek aan Neerlands trots: de Nachtwacht. De vierdeklassers herkenden veel dingen die in de kunstgeschiedenislessen besproken en geleerd zijn, dus voor hen kwamen de kunstwerken uit de middeleeuwen tot leven.

Klas 5 mocht ‘samenscholen’ in de sectie van het museum waar veel werk uit de Barok te vinden was: de Eregalerij. Ze zagen met z’n allen het Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, Het Joodse Bruidje geschilderd door Rembrandt en De Vrolijke Drinker van Frans Hals. Hun portie interactiviteit kwam tot uiting in een presentatie: ze moesten deze houden over een zelfgekozen genrestuk dat in het museum hing. Gelukkig hoefde ze geen 1,5 meter afstand te houden want het was behoorlijk druk in de eregalerij! Desondanks vonden de vijfdeklassers het ook een geslaagd bezoek.

Mara Kuijl
Docent Tekenen en Kunstgeschiedenis