Gratis menstruatieartikelen op toiletten
09-03-2021

Gratis menstruatieartikelen op toiletten

Op maandag 8 maart, internationale vrouwendag, zijn in de toiletten kastjes met menstruatieartikelen geplaatst. Deze kastjes zijn gevuld met (gratis!) tampons en maandverband. Dit project is opgezet door onze leerling Rubén Beijer, voorzitter van de leerlingenraad. Voordat de kastjes er waren, is een enquête naar alle leerlingen gestuurd. In deze enquête werd leerlingen onder andere gevraagd of zij behoefte hebben aan gratis menstruatieartikelen op school. Er kwamen erg leuke reacties binnen, vertelt Rubén: “Ik kreeg precies de leuke reacties waar ik op hoopte en een duidelijk antwoord: laat de producten maar komen!”

Menstruatieproducten worden steeds meer als een basisvoorziening beschouwd. We merken wereldwijd dat er landen zijn die menstruatieproducten gratis willen maken in alle overheidsgebouwen, ook scholen. Kijk maar naar Engelse of Nieuw-Zeelandse scholen. Ook in Nederland waait deze visie snel over. Het Felisenum is dan wel een van de eerste scholen in Nederland die gratis maandverband heeft gerealiseerd, maar zeker niet de laatste! Bijvoorbeeld universiteiten en middelbare scholen zijn plekken waar steeds meer leerlingen laten blijken dat zij gratis maandverband en tampons willen.

Rubén: “Het Felisenum wordt steeds inclusiever: de oprichting van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), zie de opening van het genderneutrale toilet en de kastjes met menstruatieproducten. Het is ontzettend goed en vooruitstrevend dat er zoveel ruimte wordt gegeven om zulke projecten uit te voeren. Op het Felisenum is iedereen gelijk, ongeacht gender, seksualiteit en dus of je ongesteld wordt of niet! Iedereen moet zich fijn en thuis kunnen voelen op school.”

Luister hier een interview met Rubén en leerling Izabella Voortman over dit onderwerp terug op Seaport FM: https://www.rtvseaport.nl/2021/03/08/audio-leerlingen-organiseren-gratis-menstruatieproducten-op-toiletten-felisenum/